Moussem Cities Damascus start in Beiroet

  • Station Beirut

  • Station Beirut

In samenwerking met Ettijahat-Independent Culture lanceren we deze editie van Moussem Cities in Beiroet. Dit tweedaags programma focust op kunstenaars die in Syrië wonen en kunstenaars die in Libanon zijn gestrand. Met deze start benadrukken we de politieke en sociale omstandigheden waarbinnen veel Syrische kunstenaars gedwongen zijn te werken en de moeilijkheden die ze ondervinden door hun beperkte mobiliteit. Dit begin onderstreept ook de rol die Beiroet speelt als een schakel tussen Damascus en de wereld, een stad die van vitaal belang is voor een onafhankelijke Syrische kunstproductie en als ruimte voor Syrische makers om zich te uiten. Maar ook een stad die haar moeilijkheden en beperkingen kent en waar de werkomstandigheden voor (Syrische) kunstenaars niet evident zijn.
Een tweedaags programma met ontmoetingen, performance en concert.

Programma

14.01.2019

19:00 – Receptie
20:15: Opening en welkom (Abdullah Alkafri &Mohamed Ikoubaan)
20:30: 'Extracts from Heaven' - Zoukak Theatre Group
Deze voorstelling sluit het hoofdstuk van historisch onderzoek af dat we in 2012 zijn begonnen met Perform-Autopsy. Door dit onderzoek kregen we inzicht in de privaat-publieke relatie met de geschiedenis. Het maakte ons onvolledige historische rijk zichtbaar: de vloek van herhaling en echo's, onze fragiele werkelijkheid en onszelf, de ademnood wanneer we het puin van het verleden proberen te begraven in ontkenning en reconstructie, de angst, haat en zelfgenoegzaamheid bij de gedachte aan onze moordenaars en aan hen die de realiteit het zwijgen op leggen - en onze slachtoffers, ongerustheid over onze strijd, over onze acties en verraad, nostalgie die ons verdrinkt in aan ons gelinkte vroegere gebeurtenissen.
In dit werk komen we als individu tot zelfrealisatie. We zijn geworden wat we verloren hebben en we zijn verloren wat we zijn geworden. Onze geschiedenis heeft ons gereduceerd tot getallen die een destructieve controverse aanwakkeren. We dagen datgene uit wat ons verlamt en ons een toekomst ontzegt. Tussen het hier en het daar, het nu en het toen, herinneren aan onze herinneringen en onze verliezen. Op het podium staan we op zodat we kunnen zien, we spreken ons uit zodat we kunnen horen, we vertellen onze verhalen zodat we onszelf kunnen realiseren.

"Heavens" werd voor het eerst gepresenteerd in Zoukak Studio in 2014, het werd 20 keer opgevoerd in Libanon en in 2016 in India. In regie van Omar Abi Azar en Junaid Sarieddeen en uitgevoerd door Maya Zbib, Lamia Abi Azar en Danya Hammoud. De groep werkte samen met Hashem Adnan aan de tekst en met Abraham Zeitoun aan de scenografie.

21:00 : Joufoun (Eyelids)
Waarom barrikaderen we onszelf achter deuren? Hoe zit het met de deuren in onszelf? Voor wie openen we ze en in wiens gezicht slaan we ze dicht? Waarom zijn we bang om ze te openen? Wat zou er gebeuren als we dat zouden doen? Waarom sluiten we onze ziel af met zoveel verschillende deuren en zulke vreemde sloten? De deuren in jezelf heb je zelf gemaakt.. Alleen jij kunt erover nadenken en uitzoeken hoe dik ze zijn, waarom ze bestaan en hoe geïsoleerd je erdoor bent. Alleen jij kunt deze deuren openen - maar heb je de moed om de zon binnen te laten?

Directed by: Rana Karam
Performing : Rana Karam - Angela Al-Debs
Artistic Collaborator: Mayar Alexan
Scenography: Ghaith Al-Mahmoud
Assistant Scenographer and Set Decorator: Ahmad Al-Alby
Design and Lighting: Taher Al-Salloum
Design and Lighting: Al-Multajeb Issa

15 January 2019
21:00 : Sweet Evening - An Evening of Music
Muzikanten:
Khaled Omran: Khaled Omran is afgestudeerd aan het Damascus Higher Institute of Music als contrabas speler, en is componist, producer, bassist en zanger. Hij is een voormalig lid van de improvisatie band "Fetet Lebet" en een huidig lid van de band "Tanjaret Daghet".
Tarek Khuluki: Tarek Khuluki is gitarist, elektronisch muzikant, componist, producer en zanger. Hij is ook lid van de band "Tanjaret Daghet".
Dani Shukri: Dani Shukri is een componist en drummer die regelmatig samenwerkt met lokale en internationale muzikanten. Hij is een voormalig lid van de improvisatieband "Fetet Lebet" en momenteel lid van de band "Tanjaret Daghet".
Lynn Adib: Muzikant en zangeres, gevestigd in Parijs. Gespecialiseerd in jazz en moderne en traditionele muziek uit Syrië.
Narik Abajian: Narik Abajian is afgestudeerd aan het Damascus Hoger Instituut voor Muziek, waar hij orgel studeerde. Hij werkt als componist en muziekarrangeur, voornamelijk voor orkest. Hij is een voormalig lid van de improvisatieband "Fetet Lebet" en een huidig lid van de band "Tanjaret Daghet".
Nizar Omran: Nizar Omran, afgestudeerd als trompettist aan het Damascus Hoger Instituut voor Muziek, is lid van het Nationaal Syrisch Orkest en werkt regelmatig samen met lokale en internationale musici. Hij is ook voormalig lid van de improvisatieband "Fetet Lebet".
Ary Jean Serhan: Ary Jean Serhan is zanger, componist, buzuq-speler. Hij studeerde af in buzuq aan het Damascus Hoger Instituut voor Muziek en heeft sindsdien een aantal partituren voor film en televisie gecomponeerd. In 2017 bracht hij zijn eerste album JAYAN uit.